Gårdagens terrängträning
Igår tränade jag terräng med Texas för Ida Brönmark Riex, säkert några som känner igen hennes namn. Viktoria Carlerbäck nämnde nämligen henne i TV när terrängen i OS gick, det var någon som frågade om årets young rider EM. Och Ida är en av de två som ska vara med och rida yr EM i år.
Det gick i alla fall riktigt bra, både jag och Texas var riktigt taggade till att hoppa terräng. Men eftersom jag ska starta en fälttävlan med honom nu i helgen så ville jag inte rida honom allt för trött,så vi tog det rätt lugnt. Därför hoppade vi inte någon riktig bana utan red mest på hinder i följd. Började med att hoppa fram på lite mindre hinder som låg på runt P70/P80 , och tränade sen på större typ-hinder för P90- *. Tycker det kan vara bra att få hjälp av Ida ibland, eftersom hon vet precis hur man ska göra för att få honom att lyssna och göra som man vill.
Precis innan han hoppar av.
Hur jag rider fram mina hästar på dressyrtävling
På en dressyrtävling värmer jag upp ca 30-40 minuter. Börjar med att skritta på långa tyglar i ca 10-15 minuter, sen böjer jag igenom hästen i skritt genom att rida massor med små volter, fram- och bakdelsvändningar. Det gör jag inte så länge, bara några minuter. Sen börjar jag jogga igång hästen i ganska låg form med rätt mycket energi, för att få hästen att komma igång bakifrån gör jag en massa tempoväxlingar. Från arbetstrav till samladtrav, samlad trav till mellantrav osv. Sen galopperar jag i samma låga form med mycket energi, för att hästen ska få ryggen fri så står jag upp i stigbyglarna. Rider i denna låga form gör jag i kanske fem minuter. Sen låter jag hästen skritta på halvlånga tyglar och hämta andan innan jag börjar plocka upp den i form. Så börjar jag trava igen, nu sitter jag ner och har kortat upp tyglarna och rider i ett mer samlat tempo. För att få hästen att trampa under sig gör jag maaaassor med övergångar till skritt, rider sidvärtsrörelser och gör massor med halvhalter. Sen galopperar jag och håller den höga formen, rider förvänd galopp för att få hästen alert och gör snabba övergångar till både skritt och trav. Sen börjar det bli dags att gå in på banan!
Kommer fler inlägg sen, ett om hur jag rider fram till hopptävling och ett om terrängen.
Hemma igen...
Efter en liten utflykt till Hööks. Köpte bara det jag behövde, även om jag var lite sugen på en kofta från HV polo. Blev i alla fall en svart öronhuva till Sack, en fleecefodrad grimma till Pelle, en lädergrimma till Texas och en stooor spann kyllera. Skulle egentligen köpt några stövelstrumpor och ett grimskaft men det glömde jag faktiskt. I morgon blir det till att åka iväg igen och köpa fodersalt, och försöka leta upp någon som säljer Mark Todd boots.
Dagens ridpass
Idag red jag dressyr vid ridhuset med Sack, det gick bra fast det var otroligt varmt (27 grader)! Red mycket skänkelvikningar och övergångar. I början hade han väldigt bra framåtbjudning men mot slutet när han började bli trött tappade han lite energi, men han skötte sig ändå bra.
Texas gick tempoträning idag, gick riktigt bra! Fick verkligen in ett bra flyt i galoppen och han kändes mjuk i båda sidorna och var dessutom väldigt lydig, lyssnade riktigt bra.
Planer för morgondagen
I morgon ska Texas gå tempoträning på en travbana som jag får rida på ibland, på förmiddagen kör dom på banan men på eftermiddagen är den ledig. Så jag tänkte rida dit på kvällen när det blivit lite svalare, både för min och Texas skull. Det är ju så himla varmt nu! Vi tar in våra hästar några timmar mitt på dagen, när det är som varmast. Jag tror dom tycker det är rätt skönt att få komma in en stund, och vila sig från värmen och alla insekter. Sack ska gå dressyr i morgon, bara lite lugnt lösgörande. Ska snart gå ut i stallet och rykta honom så ska vi ut och rida sen. Han blev rätt trött igår så idag blir det ganska mycket skrittpauser, men hade ändå tänkt köra rätt mycket galopp så han får upp konditionen och ner magen.
Hoppträning för Grönberg




Varför, hur och när jag började med fälttävlan

Träningsplanering för Texas vecka 30
Måndag: Vila
Tisdag: 1 timmes skritt i skogen
Onsdag: Lugnt markarbete/lösgörande övningar i skritt
Torsdag: Hoppträning för Tobias Grönberg
Fredag: Lång skrittrunda
Lördag: Dressyr
Söndag: Rida ut
Sätt kroken utåt hagen!
Har sett att det är rätt många som sätter handtaget till staketet med kroken inåt hagen. Innan tänkte jag inte på hur jag satte fast handtaget, om kroken pekade in eller ut från hagen. Men för ett tag sedan hörde jag om en häst som sprungit runt och busat i hagen och då sprungit in i staketet, kroken på handtaget hade då suttit vänd mot hagen. Så när hästen brakade in i staketet trycktes kroken in genom hästens ena näsborre och fastnade. Naturligtvis -i detta fallet tyvärr- var det ström i staketet så hästen fick stötar i nosen hela tiden och fick panik och försökte dra sig loss. Som tur var va ägaren hemma och kunde stänga av strömmen och dra ur kroken. Så det blev ingen större skada, mer än ett hål genom näsborren som kommer läka igen så småningom. Men det hade kunnat sluta mycket värre. Så nu sätter jag alltid kroken vänd utåt hagen! När jag ändå är inne på staket så måste jag bara säga att gummibands- och spiraltrådar ger mig rysningar. Dels för att jag tycker att det är lite obehagligt när man ska ta in/ut hästen från hagen och trådarna smäller tillbaks som ett gummiband när man släpper dom. Men framförallt skaderisken, för bara några veckor sedan hade vår grannes ena häst slått med ena frambenet och träffat eltråden. Och eftersom dom hade gummibandstrådar hade eltråden fjädrar tillbaka, ryckt loss handtaget och träffat hästen så kroken på handtaget hade skurit upp en bit av bogen.
Dagens resultat
Idag tävlade jag dressyr med Sack, blev inga topp resultat då han tappade absolut all energi inne på banan. Däremot gick det väldigt bra på framtidningen, men som sagt så tappade han all energi och framåtbjudning inne på banan. Och när han blir sån är egentligen inte det största problemet att han inte har nån som helst framåtbjudning, utan det största problemet blir snarare att han blir helt döv för mina hjälper och när jag då trycker till honom lite extra blir han sur, skakar på huvudet och blir ännu latare. Som tur var såg domaren min ridning fastän Sack inte gick i så bra, fick kommentaren "Du rider mjukt och trevligt" av domaren i Lätt A:1an.
Ett hästminne jag aldrig glömmer






Bilder på Sack i mellantrav



Om dressyrpasset
Dressyren med Sack igår gick riktigt bra! I början kändes han något stel i baken men när jag ridit fram ordentligt lossnade han och blev riktigt mjuk. Dagen innan red jag ganska lugnt i skogen så han hade rätt mycket energi, vilket jag bara tycker är bra. Det är bättre att han har lite för mycket framåtbjudning än ingen alls, för då blir det mycket lättare att rida ihop honom. Eftersom vi ska tävla på torsdag var jag noga med att inte trötta ut honom för mycket, så jag red inte jätte hårt. Fokuserade mest på att få upp honom ordentligt i formen, vilket jag lyckades med. Tränade även på rörelser från Lätt A:1 och Lätt A: P1 eftersom det är dom jag ska rida på torsdag.
Dressyr på Sack
Igår red jag dressyr i ridhuset med Sack, gick riktigt bra faktiskt. Kommer ett längre inlägg om det senare.
Salt i maten?
Fick idag ett tips om att jag skulle lägga salt i hästarnas kraftfoder om dom var dåliga på att drick, vilket speciellt Texas är. Men även Sack kan ibland vara lite dålig på att dricka. Saltet ska alltså göra så att hästarna blir törstiga och dricker mer. Tycker i alla fall det är värt att prova så jag la i ca en msk strösalt i kraftfodret till både Sack och Texas idag. Så förhoppningsvis börjar dom dricka mer. Speciellt på tävling är det svårt att få dom att dricka. Om man bara ska starta nån liten klass och sen snabbt hem igen gör det ju inte så mycket om dom inte dricker, men om det exempelvis är en fälttävlan är det desto viktigare att få i dom vätska. Texas är nästan omöjlig att få och dricka på tävling, dricka vanligt vatten ur en hink går inte. Mamma har försökt tvinga honom till att dricka, vilket slutade med att Texas smällde till spannen underifrån så att det i stället var mamma som fick allt vatten över sig. Så jag har försökt med allt möjligt. Det som hittills fungerat bäst är att hälla en massa vatten i betforen eller att hälla lite vatten i taget i kraftfodret. En som vi känner (icke hästintresserad) föreslog att vi skulle göra som med ett lamm. Hälla i honom vattnet med en nappflaska, dock tror jag inte det fungerar lika bra på en 500 kilos hingst som på ett litet lamm.
Äta hästkött?
Såg på dressyrmupparna.se att Ingrid vågat sig på att skriva om ett så pass känsligt ämne som att äta häst, är det okej eller inte? Själv äter jag inte hästkött om jag inte absolut måste, men jag tycker det är helt okej att göra det och respekterar både dom som är för och emot det. Jag kan förstå att man tycker det är hemskt att hästar slaktas och läggs som pålägg på mackan, speciellt om man själv rider och håller på med hästar dagligen. Men samtidigt så varför inte så länge hästen har haft ett bra liv? Folk äter ju gris, ko, kyckling och allt möjligt annat, så varför inte häst? Om jag fick välja mellan två mackor där det var griskött på den ena och häst på den andra skulle jag valt den med gris på. Men om jag sen skulle få se en film från hur hästen haft det och från hur grisen haft det skulle jag nog ändra mig och välja mackan med hästkött. Men det beror ju klart på varifrån grisen kommer, den kan ju ha bott hos en snäll bonde som låtit den gå ute och böka i marken med andra grisar och verkligen haft det bra. Medans hästen kanske stått i sin egen skit i ett unket gammalt stall hela dagarna och knappt fått någon mat, den kanske blivit slagen och illa behandlad. Det kan vi inte veta, men om man ser till den stora mängden så tror jag att hästen på mackan har haft ett bättre liv än grisen på mackan.
Vad tycker ni, är det okej att lägga hästen på mackan?
Hur jag rider fram mina hästar inför träning
Jag brukar rida fram mina hästar ganska lika inför både dressyr-, hopp- och terrängträningar
Jag börjar naturligtvis med att skritta fram i ca 15-20 min, sen börjar jag jogga igång dom i låg form och i ett ganska friskt tempo. När jag joggar fram hästarna är jag noga med att hitta på saker hela tiden, exempelvis lägga volter med olika storlek, serpentinbågar, åttvolter osv. När hästarna självmant söker sig neråt börjar jag göra massor med halvhalter och tempoväxlingar. Från arbetstrav till mellantrav, mellantrav till samladtrav osv. osv. Sen skrittar jag en liten stund och böjer igenom hästen genom att göra massor med små åttvolter, fram-och bakdelsvändningar och skänkelvikningar så att hästen lossnar i båda sidorna och blir mjuk och rörlig. Sen travar jag igen några meter bara innan jag börjar galoppera. I galoppen försöker jag hålla hästen i samma form som i traven, alltså med sänkt nacke. Även här vill jag ha ett friskt tempo, jag brukar även öka lite extra längst långsidorna så att hästen får igång musklerna och andningen. Detta gör jag även i dressyren! När jag galopperat i båda varven skrittar jag hästen ca två-tre minuter på ganska långa tyglar, så att den får hämta andan innan jag sätter igång och börjar ridpasset riktigt.
Vill ni att jag ska skriva om hur jag rider efter jag har ridit fram också, eller kanske hur jag rider fram inför tävling?
Körning med minstingen


Jag är med och tävlar!
Jag är med och tävlar hos sweetmesweet.bloggplatsen.se om att bli dagens blogg!
Min utveckling på tävlingsbanan
Jämnförde mina dressyrprotokoll idag, kan säga att det var rätt stor skillnad på både kommentarerna och procenten. Min första start gjorde jag för lite mindre än tre år sedan på Sack, det var en pay and ride i Tågarp som gick i Lätt C:2. Det gick inte särskilt bra, jag fick 53,02% och det var bara 6: or, 5: or och några 4: or genom hela programmet. Och på nästan vartenda komentar stod det Ö.T, alltså över tygeln. På det allmänna intrycket fick jag 4:a på ryttarens inverkan och 6:a på ryttarens sits och hållning. Min andra start gjorde jag ett år senare, även då red jag Lätt C:2 och på Sack. Det gick bättre då, fick faktiskt 62,5%. Och 7:a på ryttarens sits och hållning och 6:a på ryttarens inverkan, så lite bättre i alla fall. Sen gjorde jag några till starter det året på runt 57%. Året efter, alltså 2011 köpte vi Texas och jag började tävla fälttävlan också. 2011 var ett rätt intensivt tävlingsår, gjorde hela 36 starter i dressyr och fälttävlan plus några hopptävlingar. I Början av året gick det inte jätte bra, men man får säga att 2011 utvecklades jag jätte mycket och blev en betydligt bättre ryttare. Började nämligen årets tävlingssäsong med att rida på 55,51% och slutade det med att rida på 71,7% (båda i Lätt B:1). I slutet av 2011 gick jag också upp en klass och började tävla Lätt A:1 med rätt bra resultat.
Tror jag har Texas att tacka mycket för min utveckling som ryttare, för det första fick han mig att tycka att det är riktigt kul att tävla. Och sen lärde han mig att verkligen rida i vartenda steg, för skillnaden på han och Sack är att, sitter jag och åker på Sack så går det inte bra men han går i alla fall, sitter jag och åker på Texas däremot så går han inte alls. Och sen har jag också Texas att tacka för att jag fick möjligheten att rida lag-SM i fälttävlan det året. Utan honom skulle jag förmodligen inte ens tävla fälttävlan.
Och sen detta året kommer också bli ett ganska intensivt tävlingsår, både i dressyr och fälttävlan. Har redan gjort 29 starter varav tre fälttävlan, en banhoppning och resten dressyr. Dessutom har jag gått upp ytterligare en klass i både dressyr och fälttävlan, så nu tävlar jag upp till Lätt A: P1 dressyr på båda och P-90 fälttävlan på Texas.
Texas packlista inför en fälttävlan
Uttagen till Future eventers 2012!!!




Bilder från helgens tävling(ar)









Dag 1- dressyr derbyt 2012
Stressig vecka
Ja, denna veckan kommer bli väldigt stressig så det kommer kanske inte vara någon bra uppdatering tyvärr. Torsdag blir nog värst men också roligast, för då är det terrängträning i Flyinge för Magnus Gällerdal. Men det som gör att Torsdagen kommer bli så stressig är att 14.08 ska jag rida Sack i dressyr knock outen, eftersom det är final och jag är den som ridit på högst procent vill dom att jag ska vara med. Dessutom är vi inte så många i laget så jag måste helt enkelt vara med. Sen 5 nån gång så är det terrängträning i Flyinge, och det tar 40 min att köra dit plus att jag måste brodda och fixa all utrustning, och börja rida fram. Som tur är har jag varit där flera gånger innan så att hitta dit blir inga problem, som tur är. Sen fredag, lördag och söndag ska jag rida ponny derbyr i Dagstorp med båda ponnyerna i samma klasser.
Känner att det blev lite rörigt men hoppas ni förstår.;)
Jag och Texas på förra terrängträningen i Flyinge.
Ett värdigt liv??

Bara så ni vet, det stora mellanrummet efter "kollade" är en länk till Danielas blogg:)
Min första egna häst
Min första egna häst hette Marsan och var fuxfärgad, tror han var russ men kommer inte riktigt ihåg. Eftersom det var väldigt länge sedan kommer jag inte ihåg så mycket av honom, mer än att han visade sig vara en olämplig förstahäst, bockade och försökte slänga av mig. Så vi hade honom inte så länge. Senare började jag rida på Lomma RK där jag red i några år innan vi köpte Sack, så egentligen räknar jag mer Sack som min första egna häst. Sack var egentligen inte heller någon perfekt förstahäst då han bara var 5 när vi köpte honom och dessutom precis inriden. Men eftersom han var så otroligt snäll och dessutom hade bra gångarter så köpte vi honom. Att han var så outbildad har gjort att det har tagit lite längre tid att komma upp i klasserna eftersom både han och jag skulle lära oss samtidigt, men å andra sidan så har jag ju lärt mig väääldigt mycket på den tiden.
Har inga bilder på Marsan så ni får några på Sack i stället.
Dagens ridpass


